Συνεχίσθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2024 η μείωση των πορτογαλικών εξαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με στοιχεία του πορτογαλικού συνδέσμου ATP, που μας κοινοποίησε το γραφείο ΟΕΥ της Ελλάδας στη Λισσαβώνα, η συνολική αξία των πορτογαλικών εξαγωγών το 2024 ανήλθε σε 5,58 δισ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 3,2% έναντι του 2023.
Σημειώνεται ότι και το 2023 οι πορτογαλικές εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας είχαν καταγράψει μείωση 5,6%.
Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην κατηγορία των ενδυμάτων σε ποσοστό 5%.
Οι εξαγωγές προς την ισπανική αγορά η οποία παραμένει η σημαντικότερη για την Πορτογαλία παρέμειναν αμετάβλητες. Ωστόσο οι εξαγωγές προς τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν κάμψη με μεγαλύτερη στην Ιταλία -12% την Γαλλία -7% και την Γερμανία -6%.
Σε αντίθεση με τις εξαγωγές, αύξηση καταγράφηκε στις εισαγωγές στην Πορτογαλία σε ποσοστό 2%. Σε αξία το 2024 οι εισαγωγές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών ανήλθαν σε 5,25 δισ. ευρώ.
Η Ισπανία, όπως και στις εξαγωγές, παραμένει η σημαντικότερη χώρα προμήθειας ειδών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας με αξία εισαγωγών 2 δισ. ευρώ το 2024. Ακολουθούν κατά σειρά η Ιταλία, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία.
Με τη νέα σεζόν προ των πυλών, έρχεται και η στιγμή να σκεφτούμε πιο ελαφριά, ευέλικτα ρούχα, έτοιμα να ακολουθήσουν τον ασταμάτητο ρυθμό των παιδιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο ΣΕΠΕΕ σας εύχεται ολόψυχα Καλό Πάσχα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Haris Cotton, με ιστορία άνω των 50 ετών στην υψηλής ποιότητας ένδυση από φυσικά υφάσματα, συνεχίζει τη στρατηγική της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημοσιεύθηκε η νέα Δράση "Παράγουμε στην Ελλάδα", συνολικής δημόσιας δαπάνης 50.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" ΕΣΠΑ 2021-2027
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ