NOTA

NOTA

editorial

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Οι εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν τόσο καλές που ο Σύνδεσμος δυσκολεύεται να τις εξηγήσει. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε αξία στα 453 εκ ευρώ έναντι 325 εκ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2018, καταγράφοντας δηλαδή μια πρωτοφανή άνοδο που αγγίζει το 40%. Εάν λάβει κανείς υπ' όψη ότι η στη διετία 2017-8 οι εξαγωγές ήταν ήδη αυξημένες  κατά 25%, οι φετινές επιδόσεις καθίστανται σπουδαίες. Σημειωτέων ότι σοβαρός όγκος εξαγωγών που πραγματοποιούνται από ελληνικές εταιρείες φορτώνονται απευθείας π.χ. από την Βουλγαρία και δεν συμπεριλαμβάνονται στα παραπάνω μεγέθη. Ομοίως εξαιρετική επίδοση είχε και το βαμβάκι οι εξαγωγές του οποίου είναι αυξημένες κατά 70% στο πρώτο εξάμηνο ενώ και η κλωστοϋφαντουργία είχε θετικό πρόσημο, εάν και μικρότερο (7,2%).

Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει δυστυχώς η εσωτερική αγορά η οποία, παρά την θετική πορεία Μαΐου-Ιουνίου, συρρικνώθηκε κατά 6,5 στην χονδρική και 2,3% στην λιανική, ενόσω η οικονομία αναπτύσσεται, έστω και αναιμικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η θετική αντιστροφή του κλίματος στην εσωτερική αγορά συνέπεσε με την πολιτικές εξελίξεις και την κυβερνητική αλλαγή, η οποία έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες τόσο στην επιχειρηματική κοινότητα όσο και στους πολίτες γενικότερα.

Πριν τις εκλογές είχα την ευκαιρία να συναντήσω, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΠΕΕ, τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του κ. Κωστή Χατζηδάκη. Του παρουσιάσαμε την συστηματική δουλειά υποδομής που έχει κάνει ο ΣΕΠΕΕ σε συνεργασία με τον ΣΚΕΕ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των δημιουργικών βιομηχανιών το οποίο, δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Τόσο ο κος Ασλανίδης όσο και εγώ αποκομίσαμε θετική εντύπωση από πλευράς γνώσεων, αντίληψης αλλά και τεχνοκρατικής επάρκειας. Ομοίως θετική ήταν και η συνάντηση, μετεκλογικά, με τον νέο Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, της Ειδικής Γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων και ομάδας συμβούλων. Φαίνεται ότι η ομάδα αντιλαμβάνεται την σημασία του κλάδου για την οικονομία γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να υλοποιηθούν δράσεις με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για τον κλάδο αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Κάτω από άλλες συνθήκες θα ήμουν ιδιαίτερα αισιόδοξος, αλλά δυστυχώς η διεθνής συγκυρία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, η επανάληψη της ελληνικής παραφροσύνης του 2015 σε Αγγλικό έδαφος, η μεγάλη επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομίας και η εξόχως επικίνδυνη κατάσταση στην Τουρκία και στο προσφυγικό μπορεί εύκολα να εκτροχιάσουν όποιο θετικό momentum αναπτύσσεται στο εσωτερικό. 

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία

ΝΕΑ & ΤΑΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη

Έφυγε από τη ζωή η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη

October 15, 2019
| GREEK FASHION

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια της διεθνούς φήμης Ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας, Σοφίας Κοκοσαλάκη. Η Κο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Παπαθανάση

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Παπαθανάση

October 10, 2019
| GREEK FASHION

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Παπαθανάση, αρμόδιο για θέματα εμπορίου και βιομηχανίας, είχαν στις 8 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το 1ο εξάμηνο του 2019

Η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το 1ο εξάμηνο του 2019

October 07, 2019
| GREEK FASHION

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ η πορεία του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1ο εξάμηνο του 2019 παρουσίασε την ακόλουθη εικόνα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μικρή αύξηση της κατανάλωσης ενδυμάτων στην Ελλάδα το 2018

Μικρή αύξηση της κατανάλωσης ενδυμάτων στην Ελλάδα το 2018

October 02, 2019
| GREEK FASHION

Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το 2018 η συνολική μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών (αγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε ενημερωμένοι με το μηνιαίο μας newsletter