ENERGIERS

editorial

Αβεβαιότητα το 2020

Αβεβαιότητα το 2020

Στην χειμερινές της προβλέψεις για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019 θα «κλείσει» περί το 2,2%, προερχόμενη κυρίως από τις δημόσιες επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ  οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας σημείωσαν την προηγούμενη χρονιά αύξηση 30,4% που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση την τελευταία 12ετία, με αξία 1,91 δις ευρώ, ενώ κινούνται ανοδικά συνεχώς από το 2015. Στον αντίποδα η εσωτερική αγορά παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη με τις λιανικές πωλήσεις -αλλά και την ιδιωτική κατανάλωση γενικά- να παρουσιάζουν απόλυτη στασιμότητα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η μείωση, την ίδια περίοδο, των πωλήσεων χονδρικής του κλάδου κατά 4,6% ενώ σημαντική αύξηση, υψηλότερη του 20%, παρουσιάζουν και οι εισαγωγές. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι αυτό δικαιολογεί ένα μέρος της εκρηκτικής αύξησης των εξαγωγών.

Η μεικτή αυτή εικόνα, θετική για το εξωτερικό εμπόριο και προβληματική για την εσωτερική αγορά, παρά τις συνολικές θετικές μακροοικονομικές επιδόσεις, αναμενόταν να συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά, τουλάχιστον πριν την έλευση του κορονοϊού COVID-19. Αν και βραχυπρόθεσμα η αναστάτωση που προκάλεσε η επιδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα με το κλείσιμο πολλών εργοστασίων, έχει αρχίσει να οδηγεί, όπως μας πληροφορούν μέλη του ΣΕΠΕΕ, σε αύξηση των παραγγελιών στους εξαγωγείς, σε δεύτερη φάση τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα για όλους.

Ακόμη και στο ήπιο σενάριο εξάπλωσης της επιδημίας οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες ενώ ειδικά ο κλάδος της ένδυσης θα πληγεί πολύ διότι ως είδος το ρούχο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον πανικοβλημένο καταναλωτή σε έκρυθμες περιόδους. Ο φόβος της εξόδου και του συγχρωτισμού με άλλους αναμένεται να πλήξει τις πωλήσεις των καταστημάτων, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις παραγγελίες μέσω web stores.  Προφανώς η όποια αύξηση του online  τζίρου είναι αδύνατον να καλύψει το κενό που θα προκύψει από τα φυσικά σημεία πώλησης.

 Η Ελλάδα εξαρτάται απόλυτα από τον τουρισμό -οι εξαγωγές παρά την βελτίωση παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ- γι’ αυτό και το δυσμενές επιδημικό σενάριο μπορεί να  δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο μας, ειδικά εάν συνυπολογίσει κανείς και την μεγάλη γεωπολιτική αβεβαιότητα με τον εξ ανατολών γείτονα.

Σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εκτιμήσει κανείς τις πιθανότητες κάθε σεναρίου αφού ο μεν ιός είναι νεοεμφανιζόμενος και ουδείς γνωρίζει π.χ. εάν η αύξηση της θερμοκρασίας περιορίζει την εξάπλωσή του όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, ο δε Ερντογάν είναι πλέον μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα.

Ας ελπίσουμε ότι η μπίλια για το 2020 θα κάτσει στην ηπιότερη εκδοχή, που δεν θα είναι ευχάριστη μεν αλλά τουλάχιστον θα είναι ανεκτή.

Αβεβαιότητα το 2020

ΝΕΑ & ΤΑΣΕΙΣ

ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΡΓΑΝΗ

ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΡΓΑΝΗ

March 31, 2020
| GREEK FASHION

Με επιστολή του Συνδέσμου μας προς τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και κοινοποίηση στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. ζητείται η άμεση διόρθωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

March 27, 2020
| GREEK FASHION

Με επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κκ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη ο ΣΕΠΕΕ από κοινού με τους ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΒΥΕ ζήτησαν την εξασφάλιση ρευστότη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οδηγίες εφαρμογής του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας λόγω κορωνοϊού

Οδηγίες εφαρμογής του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας λόγω κορωνοϊού

March 23, 2020
| GREEK FASHION

Όπως σας ενημερώσαμε την Παρασκευή 20/3 μετά την παρέμβαση του συνδέσμου μας, σε συνεργασία με τους ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΒΥΕ, οι κλάδοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ένταξη των κλάδων ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας - υπόδησης στο τρίτο πακέτο μέτρων

Ένταξη των κλάδων ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας - υπόδησης στο τρίτο πακέτο μέτρων

March 20, 2020
| GREEK FASHION

Μετά την παρέμβαση του συνδέσμου μας, σε συνεργασία με τους ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΒΥΕ, οι κλάδοι ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας & υπόδησης συμπεριλήφθηκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε ενημερωμένοι με το μηνιαίο μας newsletter