Έντονη δραστηριοποίηση του ΣΕΠΕΕ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου λόγω κορωνοϊού

02 July 2020

Πολύ έντονη δραστηριότητα ανέπτυξε ο ΣΕΠΕΕ από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις μέλη του να αντιμετωπίσουν τις οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής στην Ελλάδα και σε πολλές βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Το τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου, ο ΣΕΠΕΕ  ήταν σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για την εξασφάλιση όσο δυνατόν καλύτερων συνθηκών για τις επιχειρήσεις ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας.
Συνοπτικά, ο Σύνδεσμος την περίοδο αυτή κινήθηκε έντονα στους ακόλουθους άξονες:

1. Πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου προκειμένου να καταγράψει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Στη συνέχεια απέστειλε τα αποτελέσματα της έρευνας τόσο στα αρμόδια υπουργεία όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Euratex (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας).

2. Με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων στις 18 Μαρτίου, ζήτησε από την κυβέρνηση να δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν και οι παραγωγικές δραστηριότητες στις επιχειρήσεις που πλήττονται  από  το υποχρεωτικό κλείσιμο της αγοράς.

3. Ζήτησε επίσης το πάγωμα των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες καθώς και την εξασφάλιση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

4. Ζήτησε και εξασφάλισε από την πρώτη φάση την ένταξη του κλάδου στους πληττόμενους κλάδους (ΚΑΔ) οι οποίοι δικαιούνται των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα την δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή συμβάσεων το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους για 1 μήνα, το κόστος των οποίων επιβαρύνθηκε το κράτος.

5. Ενημέρωσε τις επιχειρήσεις για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις εφαρμογής των οδηγιών της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους.

6. Με παρεμβάσεις στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την εξασφάλιση ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Μέσω δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και περίοδο χάριτος και μέσω της ένταξης των υποχρεώσεων σε ρύθμιση 24-48 δόσεων.

7. Πραγματοποίησε συνεχείς παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας για να διορθωθεί το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να μπορούν να δηλωθούν τα ενοίκια των καταστημάτων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

8. Προχώρησε σε παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας για την δυνατότητα έκπτωσης του ενοικίου επαγγελματικής μίσθωσης και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω δευτερεύουσας δραστηριότητας.

9. Για την επέκταση του μέτρου της μείωσης του μισθώματος κατά 40% και για τους μήνες  Απρίλιο και Μάιο.

10. Με επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις του κλάδου και ζητήθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης της βιομηχανικής τους ανασυγκρότησης.

11. Μετά από έρευνα καταγράφηκαν οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν μάσκες προσώπου κοινής χρήσης στην Ελλάδα. Ο ΣΕΠΕΕ απέστειλε στις αρμόδιες αρχές της κυβέρνησης την σχετική λίστα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς από την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

12. Ζητήθηκε και τελικά υιοθετήθηκε η δυνατότητα επέκτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας στις πληττόμενες επιχειρήσεις και τον μήνα Μάιο.

13. Ζητήθηκε η άρση του περιορισμού των μετακινήσεων τόσο των επιχειρηματιών όσο και των στελεχών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Δυστυχώς παρ’ όλες τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΣΕΠΕΕ η απαγόρευση παρέμεινε ενεργή για μεγάλο διάστημα για λόγους υγειονομικής ασφάλειας και διμερών συμφωνιών.

14. Εκφράστηκε στον Υπουργό Εργασίας η αντίθεση του ΣΕΠΕΕ στο πρόγραμμα ΣΥΝεργασία και ζητήθηκε να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις μόνο με το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών των ημερών που απασχολούν το προσωπικό τους που εργάζεται με μειωμένο ωράριο. Τελικά υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση  η κάλυψη από το κράτος του 60% των ασφαλιστικών εισφορών των ωρών που δεν απασχολείται ο εργαζόμενος.

15. Κατατέθηκαν προτάσεις στη γενική γραμματεία Εμπορίου για τις τεχνικές προδιαγραφές των μασκών προσώπου κοινής χρήσης, οι οποίες υιοθετήθηκαν.

16. Υπήρξε συνεχής ενημέρωση για όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών για τα μέτρα στήριξης που λήφθηκαν, ενώ στάλθηκαν περισσότερα από 20 newsletters με τις θέσεις του ΣΕΠΕΕ και τις οδηγίες εξειδίκευσης και εφαρμογής των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

17. Υποβλήθηκε σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής υποστήριξης των κλάδων Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας - Υπόδησης, με πόρους του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.

18. Τέλος ο ΣΕΠΕΕ θέλοντας να συμβάλλει στις προσπάθειες της χώρας μας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του κορωνοϊού, προχώρησε σε δωρεά προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 3.000 χειρουργικών μασκών τριπλής στρώσης (με δείκτη BFE>96%) προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες της Περιφέρειας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι 1.000 μάσκες ήταν ευγενική δωρεά του ομίλου ΕΛΒΕ προς τον ΣΕΠΕΕ.

 Έντονη δραστηριοποίηση του ΣΕΠΕΕ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου λόγω κορωνοϊού

ΝΕΑ & ΤΑΣΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

January 13, 2021
| GREEK FASHION

Σας ενημερώνουμε ότι ανακοινώθηκε χθες η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων για την παροχή εγγυημένων επενδυτικών δανείων σε μικρομεσαίες ε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

January 08, 2021
| GREEK FASHION

Σας ενημερώνουμε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής 5 σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η πορεία του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το 1ο δεκάμηνο του 2020

Η πορεία του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το 1ο δεκάμηνο του 2020

December 29, 2020
| GREEK FASHION

Σημαντική μείωση λόγω της πανδημίας σε όλα τα μεγέθη της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε ενημερωμένοι με το μηνιαίο μας newsletter