Αλλαγή στάσης Ε.Ε απέναντι στην αλυσίδα Ε/Κ

22 July 2021

Η  πανδημία COVID-19  μπορεί να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην βιομηχανία μόδας, έγινε όμως ταυτόχρονα αφετηρία πολύ σημαντικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε  ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας ενδυμάτων.

H σημαντική δυσλειτουργία στην  εφοδιαστική αλυσίδα από την Ασία, από την οποία εξαρτάται άμεσα η Ευρώπη για  την προμήθειας προϊόντων προσωπικής προστασίας (PPE) ανέδειξε  σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη αλλαγής στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους κλάδους ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας.

Η νέα βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, η οποία αναθεωρήθηκε λόγω covid τον Μάϊο, συμπεριλαμβάνει την αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας μεταξύ των 14 σημαντικότερων οικονομικών δραστηριοτήτων για την  Ευρώπη. Αυτό αποτελεί μια ριζική στροφή στην αντιμετώπιση του κλάδου έναντι της αντίληψης που επικρατούσε για αυτόν κατά την προηγούμενη εικοσαετία.

Παράλληλα παρατηρείται  αλλαγή πολιτικής προμηθειών των μεγάλων ευρωπαίων λιανοπωλητών με στόχο την μείωση της εξάρτησής τους από την Ασία, την επαναφορά μέρους της παραγωγής στην Ευρωμεσογειακή περιοχή και την παραγωγή μικρών ποσοτήτων με γρήγορους χρόνους παράδοσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις σημαντικές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά (ευαισθησία σε  θέματα αειφορίας, κυκλικής οικονομίας, αύξηση  των online αγορών, κλπ.), την μεγάλη αύξηση του κόστους των μεταφορικών και των πρώτων υλών, ευνοούν τον επαναπατρισμό μέρους των  παραγωγικών δραστηριοτήτων. 

Οι παραπάνω αλλαγές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας (EURATEX), η οποία σχεδιάζει την νέα στρατηγική για τους κλάδους με ορίζοντα το 2030. Στόχος της νέας στρατηγικής είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του μεριδίου αγοράς της Ευρωπαϊκής αλυσίδας Ε/Κ.

Πυλώνες της νέας στρατηγικής αποτελούν η αειφορία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία, ο αποτελεσματικός έλεγχος της αγοράς στα εισαγόμενα προϊόντα, η αναβάθμιση  των δεξιοτήτων και οι εξαγωγές.

Ο ΣΕΠΕΕ συμμετέχει ενεργά στην διαβούλευση της EURATEX, ενώ παράλληλα έχει καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία τις προτάσεις του για τις δράσεις στήριξη του κλάδου.

Η αλυσίδα Ε/Κ στην χώρα μας έχει προοπτικές χάρη στην υψηλή εξειδίκευση, ευελιξία και γεωγραφική της θέση που δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, η οποία αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

 

 

 

 

 

 

 Αλλαγή στάσης  Ε.Ε απέναντι στην αλυσίδα Ε/Κ

ΝΕΑ & ΤΑΣΕΙΣ

Αύξηση εξαγωγών στην ένδυση - κλωστοϋφαντουργία

Αύξηση εξαγωγών στην ένδυση - κλωστοϋφαντουργία

July 20, 2021
| GREEK FASHION

Στο πρώτο πεντάμηνο, κατά 21%, στα 763 εκατ. € από 632 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Mat Fashion

Mat Fashion

July 08, 2021
| GREEK FASHION

H mat. fashion, κατέχοντας ηγετική θέση στην ελληνική plus size αγορά και ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων, συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξη του δικτύου της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
CPM - COLLECTION PREMIÈRE MOSCOW

CPM - COLLECTION PREMIÈRE MOSCOW

July 05, 2021
| GREEK FASHION

Στη νέα έκθεση CPM θα παρουσιαστούν οι συλλογές Άνοιξη / Καλοκαίρι 2022 από κορυφαίους εκθέτες διεθνώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Mayoral

Mayoral

June 30, 2021
| GREEK FASHION

Η Mayoral παρουσιάζει τη νέα της συλλογή Άνοιξη- Καλοκαίρι 2021 με ρούχα με ξεχωριστά σχέδια για όλες τις ώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε ενημερωμένοι με το μηνιαίο μας newsletter