ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

27 March 2020

Με  επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κκ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη ο ΣΕΠΕΕ από κοινού με τους ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΒΥΕ ζήτησαν την εξασφάλιση ρευστότητας στις επιχειρήσεις Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας – Υπόδησης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Οι κλάδοι Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας - Υπόδησης αποτελούν πολύ σημαντικούς τομείς δραστηριότητας της Ελληνικής οικονομίας.

Απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους σε παραγωγικές  και άλλους 80.000 εργαζόμενους σε εμπορικές δραστηριότητες ( χονδρικό και λιανικό εμπόριο),ενώ παράλληλα προσφέρουν έμμεση απασχόληση σε πολλούς άλλους τομείς ( μεταφορές, logistics, διαφήμιση, εκθέσεις, κλπ).

Με εξαγωγές αξίας 2 δις ευρώ το 2019 οι κλάδοι Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας - Υπόδησης συνεισφέρουν σε ποσοστό 17 % στις βιομηχανικές εξαγωγές αποτελώντας έναν από του 3 πιο σημαντικούς εξαγωγικού κλάδους της χώρας.

Οι αρνητικές επιπτώσεις από τον κορωνϊό στην οικονομία έπληξαν με δραματικό τρόπο τους κλάδους της μόδας  στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το απότομα ” πάγωμα ‘’ της Ελληνικής αγοράς  καθώς και οι ακυρώσεις των παραγγελιών εξωτερικού έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου σε απόγνωση. .

Με το τρίτο πακέτο μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση εξασφαλίσθηκε μια πρώτη αντιμετώπιση όσο αφορά το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων καθώς και της απασχόλησης των εργαζομένων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επιχειρήσεις μόδας, μετά το μισθολογικό κόστος, είναι η ρευστότητα.

Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη εξαντλήσει τα  αποθέματα της ρευστότητάς τους για την υλοποίηση της καλοκαιρινής παραγωγής  και  δεν είναι σε θέση  να ανταποκριθούν  τόσο στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, ούτε είναι σε θέση να επανεκκινήσουν την διαδικασία νέας παραγωγής.

Ως εκ τούτου η  επιβίωση των επιχειρήσεων μόδας εξαρτάται απόλυτα από την πολύ γρήγορη εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας.

Με την  επιστολή  προτείνεται όπως:

1) Εξασφαλισθούν με εγγύηση του δημοσίου δάνεια για κεφάλαιο κίνησης διάρκειας  3 -5  ετών , με επιδοτούμενο  επιτόκιο, για ποσά μέχρι 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων  και περίοδο χάριτος 24 μηνών.

 Οι εγγυήσεις των δανείων θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της διάρκειας αυτών.

2)Οι φορολογικές  και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό μετατεθούν και ενταχθούν στην ρύθμιση των  24 – 48 δόσεων..
3)Η επιστροφή του ΦΠΑ ή άλλων οφειλών  του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και κυρίως  για τις εξαγωγικές γίνει άμεσα χωρίς όριο του επιστρεφόμενου ποσού.
4)Για το θέμα των επιταγών να προβλεφθεί γενική ρύθμιση παράτασης πληρωμής τους.

Στόχος των παραπάνω προτάσεων τονίζεται είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο επιχειρήσεων, να διατηρηθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας καθώς και όσο το δυνατόν περισσότερες από τις θέσεις απασχόλησης στους κλάδους Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας - Υπόδησης.

 

 

 

 ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

ΝΕΑ & ΤΑΣΕΙΣ

Πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

January 18, 2021
| GREEK FASHION

με επέκταση της αναστολής καταβολής ενοικίου και δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κανόνες και κυρώσεις σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Κανόνες και κυρώσεις σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

January 16, 2021
| GREEK FASHION

όπως τις γνωστοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αίτημα λήψης πρόσθετων μέτρων για ένδυση - υπόδηση

Αίτημα λήψης πρόσθετων μέτρων για ένδυση - υπόδηση

January 14, 2021
| GREEK FASHION

με κοινή επιστολή των Συνδέσμων ένδυσης - υπόδησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων

Ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων

January 13, 2021
| GREEK FASHION

για την παροχή εγγυημένων επενδυτικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε ενημερωμένοι με το μηνιαίο μας newsletter